sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ahmimishäiriö

Kuuntelin kerran erään tutun jutustelua ahmisestaan. Hän kertoi, että ei pysty jättämään avattua suklaalevyä kesken, vaan se on syötävä loppuun. Ihan tutulta kuullostaa! Mutta kun hän mainitsi sen johtuvan ahmimishäiriöstä, aloin epäröidä. Näinköhän on? Monet saattavat syödä kerralla suklaalevyn tai ison karkkipussin tai litran jäätelöä tai vaikkapa pussillisen munkkeja. Mutta JOS otat tuolta välistä pois tuon tai-sanan ja lisäät joka kohtaan JA-sanan, ollaan todellisten ongelmien äärellä.

Lainaus (lähde: terveyskirjasto.fi)

Ahmimishäiriön syyt

Lihavien ahmimishäiriön perussyytä ei tiedetä, mutta siitä kärsivillä todetaan tavallista enemmän myös muita psyykkisiä oireita. Näitä ovat yleinen alakulo ja masentuneisuus, ahdistuneisuus, mielialan aaltoilu ja psyykkinen haavoittuvuus.

Ahmimishäiriön oireet

Ahmimisella tarkoitetaan, että kerralla syödään lyhyessä ajassa selvästi enemmän kuin normaalisti. Ahmiminen kohdistuu usein johonkin tiettyyn ruokalajiin, esimerkiksi suklaaseen, makeisiin tai jäätelöön. Ahmiessa syömisnopeus voi olla hyvin suuri. Yleensä ahmiminen tapahtuu yksin muilta salassa.
Ahminta päättyy ahdistavaan täyden olon tunteeseen ja vatsassa voi tuntua kipuja. Usein ahminnan päälle vaivutaan uneen. Ahmimisen jälkeen tunnetaan "henkistä krapulaa", masentuneisuutta ja itsensä halveksuntaa.
Ahmiminen johtaa liialliseen energiansaantiin, mikä ajan mittaan ilmenee painonnousuna. Ahmimishäiriöstä kärsivillä on yleensa takanaan useita laihdutusyrityksiä.


Katsotaanpa, kuinka moni näistä määritelmistä sopii kohdalleni. Yleinen alakulo ja masentuneisuus, jep. Ahdistuneisuus, mielialan aaltoilu, jep. Psyykkinen haavoittuvuus, jep.
Kerralla lyhyessä ajassa syödään enemmän kuin normaalisti, jep. Tietty ruokalaji: lähes mikä tahansa makea, jep. Suuri syömisnopeus, jep. Yksin, joo, en nauti makeiden syömisestä seurassa. Ja lopuistakin kaikki täsmää, paitsi uneen vaipuminen. 
Kuule, tällaisesta ahdistussyöjää ei kiinnosta kuunnella, jos joku syö suklaalevyn kerralla!

Omistan jälleen tv;n monen vuoden telkkarittoman kauden jälkeen. Ohjelmistossa näyttää olevan runsaasti tarjolla laihdutusohjelmia. Kilpailumuotoisista en niinkään välitä, mutta hyvää tsemppiä ja asiaa on paljon tarjolla. Monissa ohjelmissa toki kauhistuttaa laihdutuksen kova tahti, vaikkapa 40 kiloa puolessa vuodessa. Tai jopa enemmän. Toivottavasti ainakin osa saa kilonsa pysymään lopullisesti pois. Suomalainen versio JuttaG:n johdolla on suosikkini. Itsekin tällä hetkellä syön rahkaa ja raejuustoa lähes päivittäin. En voi sietää raejuustoa, mutta rahkan maku peittää onneksi sen maun.

Asioita ja ilmiöitä edelleen seuraten. Ja herkutonta helmikuuta viettäen. Jokainen päivä irti ahmisesta on voitto. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti