lauantai 16. tammikuuta 2010

Patrik Borg

Lueskelin tänään dieettiguru Patrik Borgin teesejä laihduttamisesta tai siis oikeammin painonhallinnasta. Juttu oli pitkä (KG 1/2010) ja sisälsi tosi paljon asiaa. Säilytän lehden ja luen jutun vielä varmasti moneen kertaan läpi.

Tässä pieni otos tekstistä:
"Kuurityyppiset laihdutukset onnistuvat harvoin, koska niiden toiminta perustuu kielloille. Kun syödään jatkuvasti ihan liian vähän, elimistö painuu säästöliekille. Jatkuva liian alhainen energiansaanti toimii sitten sytykkeenä hillitömille mielihaluille" Borg toteaa.

Juurikin näin! Borg ei todellaakaan suosittele mitään laihdutuskuuria, vaan HETI alkavaa painonhallintaa.

"Todellisuudessa syyt painonnousuun löytyvät pomminvarmasti elintavoista. Laihtuminen onnistuu kyllä, kunhan niitä sorvataan parempaan malliin."
"Laihduttajan ei misään nimessä kannata keskittyä syömään vähemmän. Se on itse asiassa pahinta, mitä voi tehdä. Kitsastelu ruoan äärellä tarkoittaa takuuvarmasti kahta asiaa. Ensinnäkin: kun ihminen sinnittelee näläntunnetta vastaan, elimistön oma nälänhallintamekanismi menee sekaisin sillä seurauksella, että lopulta on tosi vaikea tuntea, milloin on syönyt sopivasti. Toiseksi: jatkuva liian vähällä ravinnolla kituuttaminen kiristää nälkävieteriä. Sitten huonolla hetkellä, väsyneenä tai kipeänä, vieteri väistämättä katkeaa ja alkaa herkkujen lappaminen" Borg selittää.

Se mies taitaa tietää, mistä puhuu:)-.

"Syö sen verran kun keho pyytää."
"Väitän, että kun ihminen alkaa syödä vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä, noudattaa säännöllistä ateriarytmiä, jossa nautitaan aterialla niin paljon ruokaa kuin mieli tekee, tuunaa lisäksi muutamaa elintapaa myöhemmin ja saa tarpeeksi lepoa, laihtuminen hoituu siinä sivussa".

-> Laihtumiseen ei tarvita tietoa kaloreista tai rasvaprosenteista.
-> Harrasta liikuntaa ilosta, älä velvollisuuden tunteesta. Painonhallinnassa ravinnolla on paljon liikuntaa isompi rooli.
-> Lopeta syyllisyyden poteminen ja itsesi rankaiseminen.
-> Tee vain sen mittaisia muutoksia, joiden kanssa pystyt elämään jatkuvasti.
-> Aseta maaliviiva vähintään vuoden päähän.

"Kyllä keho osaa mitoittaa energintarpeensa ja poltella muutaman seuraavan päivän aikana pois vaikka sen syödyn munkinkin, jos ihminen vain kuuuntelee sen signaaleja."
Väite on radikaali, mutta Borgin usko kehon viisauteen on järkähtämätön.
"Jos perusruokailu on kunnossa, mukaan mahtuu hyvin myös herkkuja. Pahimmin itseään huijaa se laihduttaja, joka kieltää itseltään kaiken nautiskelun."

JA vielä:
" Ihan oikeasti ja kauaskantoisesti toimivat ainoastaan sellaiset elämäntapamuutokset, joita on helppo noudattaa ja jatkaa pidempäänkin. Onnistuneessa painonhallinnassa ei myöskään tarvita yhtään kevyttuotteita. Oikeasti kevyeksi aterian tekee kasvisten käyttö."

"Alle vuoden etappia ei juuri kannata ajatellakaan. Kahden vuoden mittaisella projektilla taas on jo oikein hyvät ennusteet jättää laihdutuskierre pysyvästi taakse."

Borgin ajatukset herättävät paljon - ajatuksia. Omat käsitykset monessakin kohtaa on aika lailla erilaiset. Mutta niin kuin aina, kaikki ei sovi kaikille. Mutta tässä puhuukin asiantuntija, jolla on asiasta kokemusta. Mullakin on kokemusta, mutta lähinnä vain 1:n ihmisen osalta. Ja onnistuneet laihdutukset/painonhallinnat - on pyöreä NOLLA. Tai joo, viimeisimmästä otoksesta jäi 5 kiloa tulematta takaisin.... Mutta piste Borgille ja se nolla mulle eli 1-0.

Siis eikun kohden rentoa painonhallintaa - syömällä enemmän ja liikkumalla vähemmän! Ja eiku jääkaapille...

4 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida tätä tekstiä, vaikka satuinkin blogiisi ihan sattumalta ja kutsumatta :o) Itse asiassa satuin tänne sillä seurauksella, että googlasin Patrik Borgin nimeä ja sieltä hakutuloksista tulin blogiisi kurkkaamaan. No siis, itse olen lukenut nyt toista kertaa Patrik Borgin kirjaa "Tie kevyempään oloon" ja en voi muuta kuin suositella. Itsekin olen kokeillut vuosien mittaan kaikki ne "väärät" kikat karistaa kiloja ja mitä on tapahtunut? Ei mitään, ainakaan toivottavaa. Vasta Patrik Borgin kirjan lukeminen avasi silmäni ja olen nyttodella yrittänyt sisäistää hänen sanomansa. Ei ole aina helppoa opetella esim sitä, että herkkujakin pitäisi syödä puhtaala hyvällä omalla tunnolla ilman morkkiksia... Mutta I'm getting there, niinkuin sanotaan. Hulluimmalta tuntuu se, että kun aloin keskittyä siihen, että syön säännöllisesti 5 ateriaa päivässä ja aina itseni kylläiseksi, niin tuntuu kuin olisin alkanut syömään paljon enemmän ruokaa, ja silti paino lähti laskuun. Hullua, mutta totta. Vaikka siinä on käynyt kyllä juuri niin kuin Borg sanoo, että herkut ovat jääneet enemmän kaappiin/kauppaan, kun on alkanut huolehtia syömisestään paremmin. En voi kuin suositella hankkimaan Patrik Borgin kirjan, se kannattaa!

  VastaaPoista
 2. Kiitti kommentista ja vinkistä. Saapi tänne tulla lukemaan, tämä on ihan julkinen blogi:)-.
  Mun ongelma ja kierre noiden herkkujen kanssa on niin megalomaaninen, että en tiedä, pääsenkö siitä eroon ilman terapiaa tai lobotomiaa tms...
  Mulle herkuttelu ei ole mikään yksi munkki... paitsi, jos sillä tarkoitetaan yhtä PUSSILLISTA munkkeja. Ja sekin menee alkuverryttelyksi. Kun mulla on "putki" päällä, määrä mitä yhdessä illassa syön herkkuja, on aika huikea.

  Mutta yritän taistella eteenpäin - jälleen kerran.
  t. amis

  VastaaPoista
 3. Rentoa painonhallintaa tämäkin:
  karppaus.info

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut myös ko lehden artikkelin ja Patrik Borgin kirja Rentoa painonhallintaa löytyy kirjahyllystäni. Tämä mies todellakin tietää, mistä puhuu!

  Itse kuitenkin kokeilin tällä viikolla viiden päivän kestoista pussikeittokuuria... Sanompa vaan, että nostan hattua niille, jotka näitä kuureja pystyvät syömään pitempäänkin. Itse päätin lopettaa tähän päivään ja huomisesta jatkan jälleen Patrik Borgin ohjeiden mukaan eli terveellä maalaisjärjellä :)

  VastaaPoista